Жителите на голям град са изправени пред много проблеми и един от тях е шумът, който влиза в апартамента от улицата, смущаващите звуци, които присъстват в голяма жилищна сграда. Всичко това допринася за намаляване на качеството на нашия живот, не допринася за спокойствието и ни кара да мечтаем за тишина.

Всъщност шумните съседи, звукът на перфоратор по време на ремонтни дейности, детският плач зад стената развалят настроението, не ви позволяват да се отпуснете напълно и могат да повлияят на вашето благополучие. И ако също обичате да пеете караоке или да свирите на пиано, тогава просто трябва да помислите как да звукоизолирате апартамента си.

Да се ​​защитите от уличния шум днес е доста лесно. За да направите това, трябва да смените старите прозорци с нови с модерни висококачествени прозорци с двоен стъклопакет. Премахването на вътрешния шум е малко по-трудно. Малко вероятно е да се отървете напълно от външни звуци, но е възможно значително да намалите нивото им чрез добра звукоизолация. Освен това можете да го монтирате сами, без да прибягвате до услугите на скъпи специалисти.

За да се борим успешно с шума, нека разберем как той възниква и след това се разпространява. Има три вида шум.

  1. Въздушният шум възниква при звукови вибрации във въздуха. Източници на въздушен шум са радио и телевизионни приемници, силни гласове на съседи, шум от коли по улицата. Вълновите вибрации на въздуха, разпространяващи се от източник на звук, срещат препятствие по пътя си и, преминавайки го, възбуждат нови вибрации в него, които се предават на свой ред във въздуха в съседен апартамент. Това създава шум във вашия дом.
    2. Ударен шум се получава поради механично въздействие върху всякакви повърхности, главно подови плочи. Удари с чук, работа на перфоратор, звук на токчета придават на повърхността вибрация, която се разпространява по-нататък.
  2. Структурният шум се предава на строителната конструкция чрез улавяне на съседни конструктивни елементи. Често шумът се разпространява от инсталации, вентилационни шахти, отоплителни радиатори, водопроводни и канализационни тръби.

Сега, след като сте разбрали всичко за шума, можете да започнете да го изолирате.

                                          Запечатване на дупки и пукнатини
Преди да започнете работа по звукоизолацията, затворете всички пукнатини и различни дупки в стените, тавана, близо до прозорците и вратите. Благодарение на тези действия нивото на въздушния шум може да бъде значително намалено. За запечатване можете да използвате циментова замазка, шпакловка или уплътнител.

След това насочваме вниманието си към гнездата. Често строителите не ги изолират, често гнездата между апартаментите остават с проходни дупки. Ако имате умения да работите с електричество, тогава въпросът е лесен за коригиране. Първо трябва да изключите гнездото от захранването, след това да го извадите от съединителната кутия, след това да замажете дупката и след като замазката изсъхне, да поставите гнездото на място.

Още веднъж ви напомняме, че е силно препоръчително да извършвате тези ремонти само ако имате определени знания и умения за работа с електричество. В противен случай е по-добре да поверите тази работа на специалисти.

Изолацията от ударен шум е характеристиката на подовата звукоизолация, тъй като почти всеки ударен шум засяга подовете. За намаляване на ударния шум е необходимо да се осигурят уплътнителни материали под замазката. Те ще намалят нивото на шума и ще потушат вибрациите от удара.

За да се елиминира почти отрицателното въздействие на шума, ще е необходимо да се направи звукоизолация на цялото жилищно пространство.

Да започнем с пода. Тук задачата е проста - необходимо е да се увеличи звукопоглъщането поради дебелината на припокриването. За да направите това, подът трябва да бъде почистен от пукнатини и неравности и да се изпълни технологията на суха или мокра замазка. След това по стените се монтира конструкция от гипсокартон. Рамката е изработена от метален профил или дървени летви, монтираме звукопоглъщащ материал в рамката и го зашиваме с гипсокартон. Направете същото и с тавана.

Може да се посъветва да поставите нещо виброизолиращо между металния профил и стената, например гума или корк.

Качеството на звукоизолацията зависи много от абсорбиращия материал, който трябва да има пореста и влакнеста структура. От всички варианти най-успешният е каменната вата. Тя е не само екологична, не отделя вредни свойства, не гори, но в допълнение към всичко останало каменната вата е добър нагревател . Така че благодарение на нея апартаментът ще бъде осигурен не само с отлична звукоизолация, но и с топлина и комфорт.

 

Последни обяви