Ако разполагате с шибедах на вашия автомобил, то вече вероятно сте узнали за множеството му функции и удобства. От една страна, тази екстра изглежда наистина красиво и придава шикозност на превозното средство, а, от друга, е повече от добър начин да проветрявате купето на вашия автомобил.

Разбира се, като всеки друг компонент на колата, и шибедахът крие своите изисквания от гледна точка на поддръжката – в днешната статия съумяхме да съберем за вас малко повече информация относно видовете шибедах системи, както и най-честите проблеми, които ги съпътстват. Надяваме се, че бихме ви били полезни, ако вече разполагате с шибедах или тепърва предстои да си закупите автомобил с такъв.

Видове шибедах системи – в света на автомобилите определено имате право на избор

Що се отнася до шибедах системи, следва да упоменем, че познаваме няколко вида. Накратко ще ви ги представим, за да съумеете да вземете максимално информирано решение, що се отнася до закупуването на превозно средство с шибедах.

Стандартните шибедах системи са онези, които притежават люк на тавана на колата – той може да е стъклен или метален, и се задвижва или нагоре и назад, или само назад, спрямо спецификите на конкретния модел. Управлението на една шибедах система от този тип би могло да бъде механично посредством ръкохватка, която да използвате за приплъзване на стъклото, или електронно посредством бутони, разположени на удобни места в купето на превозното средство.

При панорамните шибедах системи, има два или три люка, разположени на тавана, които дават усещането за голяма остъклена площ. Те придават много луксозност и шикозност както на интериора, така и на екстериора на вашия автомобил.

Отварящите се текстилни тавани на колите, по своята същност, също представляват шибедах система. Изглеждат наистина прекрасно и са идеални за спускане назад при хубаво време навън. Така безспорно ще си спретнете едно незабравимо пътуване.

Какви проблеми спохождат повечето шибедах системи?

Важно е да уточним, че, независимо дали използвате регулярно или почти никога своя шибедах, той не е никак застрахован от повреди. Най-честите казуси засягат оточниците – повредата им резултира в прокапване на вода, което може да повреди електрониката в купето на вашия автомобил. Друг често срещан проблем е клеясването – среща се при шибедах системи, които почти никога не се използват. Това може да доведе до невъзможност люкът да се отвори или затвори. Смазката е важно регулярно да се проверява.

Безспорно шибедах системите в автомобила са извънредно красиви и способни да предизвикат възхищение у всекиго. Не забравяйте, че те също се нуждаят от честа профилактика, подобно на всички останали компоненти в автомобила. Така ще осигурите дългата им и безпроблемна функционалност.

Последни обяви