Шкафове за кухнята: основни правила за избор

В кухнята, мебелите играят ключова роля, не само да допълват интериора, да са красиво проектирани, но и да имат своята функционалност. Днес кухненски шкафове могат да бъдат предлагани в различен външен вид и позиция. За да имате най-добрите качества, включително пространство, компактност, е добре да спазване определен тип правила за избора им. Преди започването на подреждане на кухненски шкафове, е добре да имате предвид размера им, тяхното удобство и стил.

Видове кухненски шкафове:

  • Подови – Без такива шкафове няма как да функционира една кухня. В кухненските комплекти това са задължителен тип елементи. Една от функциите им е ролята на плотове. В долната им част са разположени чекмеджета, чиято задача е съхранението на кухненски прибори, дребни уреди, почистващи препарати и др. При избор на шкафове се препоръчва да обърнете внимание на наличието на наличието на регулиращи се крачета. Това не само ви позволява да зададете желаното ниво на шкафа, но също така го предпазва от докосване на влажни подове, като удължава живота му.
  • Стенни - За съхранение на уреди, продукти, дребни уреди и различни предмети, които не се изискват често при работа. Те се окачват на височина, където елементите могат да бъдат извадени от горния рафт на шкафа. Обикновено гледани от плота, разположението им е на височина 40-55 см. Има и някои високи шкафове, висящи от тавана. Това ще ви позволи максимално да се възползвате от пространството в кухнята.
  • Ъглови – Подходящи за използване на две съседни стени. В този случай за функция се използват плъзгащи се, сгъваеми или въртящи се шкафчета.
  • Вградени - Те са най-практичния тип шкафове за спестяване на място. Може да са мобилни шкафове, плъзгаща се стойка, многофункционален шкаф за прибори или бутилки и т.н.

Как да изберете кухненски шкафове?

Когато избирате кухненски шкафове е добре да спазите  определен тип  правила, относно функционалността им, като например:

  • Компактност – Обемните шкафове е най-добре да се избягват в кухнята, особено в малките стаи. Важно е наличната площ да бъде използвана по най-ефективен начин за повече комфортност и удобство.
  • Капацитет – Естествено е, че ако разполагате с по-голям набор от шкафове, с толкова по-голямо място за съхраняване ще разполагате  за вашите кухненски съдове. Въпреки това, той може да бъде разумно разпределен дори в малка площ.
  • Лесни за почистване – Поради големите температурни колебания в кухнята, шкафовете могат да влизат в чест контакт с вода, мазнини, затова е препоръчително да изберете материал със защитно покритие, което лесно се почиства.
  • Издръжливост – Издръжливостта на кухненските шкафове е в пряка зависимост от материалите, от които са изработени. ПДЧ се счита за най-евтиния и най-малко издръжлив, но заради своята ниска цена, този материал е най-широко използваният.
  • Еднакъв стил - Разбира се, няма накъде без дизайнерски решения. Всички шкафове трябва да отговарят на един и същ стил и цветова схема, пасвайки на цялостния кухненски интериор.

 

Последни обяви