В къщите с централизирано отопление микроклиматът в различните помещения може да се различава: в някои има прегряване, в други, особено в ъгловите стаи, има усещане за прохлада и влага. За да се реши този проблем, е необходимо да се заемем с модернизацията

на отоплението. Много жители все още имат стари чугунени радиатори в апартаментите си, така че в повечето случаи не е необходимо да се говори за комфорт, естетика и надеждност на системите.Чугунените радиатори понякога могат да изтекат, особено в ставите. Но основният недостатък на този тип отопление е невъзможността за регулиране на температурата в помещението. По този начин в хола е топло и студено.

 

Днес въпросът с модернизирането на остаряла отоплителна система може да бъде решен с помощта на съвременни устройства, с помощта на които можете напълно да изключите отоплителния радиатор в случай на ремонт, подмяна или поддръжка. Можете също така да установите комфортен вътрешен климат за вас, както и да спестите от сметки за комунални услуги.

Как да надстроите отоплителната система .

 

За да започнем да модернизираме отоплителната система в нашия апартамент, нека разгледаме какво е общо колективно отопление. От котелното помещение топлата вода (охлаждаща течност) навлиза в къщата през главната тръба, където, попадайки в отоплителните щрангове, тя влиза в отоплителните радиатори, разположени във вашия апартамент, преминавайки през радиатора, охлаждащата течност го загрява и след това се връща в системата през дренажната тръба. По този начин цялата къща се отоплява.

 

С такава система е невъзможно да се регулира стайната температура. В същото време е категорично невъзможно да блокирате щранга във вашия апартамент дори отчасти, тъй като ще оставите останалите жители без топлина. Но как да се уверите, че температурата във вашия апартамент също може да се регулира и съседите да нямат оплаквания към вас?

 

Първо трябва да смените старите си радиатори с нови, след това да свържете входните и изходните тръби с байпас, след което инсталирате спирателни клапани. Байпасът е тръба с по-малък диаметър от щранг. Чрез него охлаждащата течност ще продължи да циркулира в отоплителната система, дори ако намалите или напълно прекъснете подаването на охлаждаща течност към вашия радиатор. Когато организирате такава схема на отопление, температурата се регулира чрез просто завъртане или развиване на спирателния клапан на захранващата линия.

Какви са изискванията към компонентите .

Когато инсталирате автоматична система за контрол на микроклимата, ще е необходимо системата да бъде допълнена с термостатичен клапан с термоглава. Такъв термостатичен вентил ще може да контролира температурата в помещението и след достигане на зададената температура ще изключи радиатора (блокиращ достъпа до топлина), след като температурата падне до долния праг, температурният сензор ще се отвори и системата ще функционира отново. По този начин няма да позволи прекомерно прегряване или охлаждане на помещението. Много често регулируема отоплителна система се комбинира с електрическо подово отопление . Такава система самостоятелно ще се приспособи към тяхната работа и ще поддържа комфортен микроклимат в жилищен район или къща.

 

Отначало, веднага щом започнаха да инсталират термостатични клапани в апартаменти, често им се налагаше да се справят с техните запушвания. Те бяха задръстени с кал от градската мрежа, която обикновено преминаваше свободно по щранга, но се заби в малка стихия. Сега този проблем може да бъде решен чрез инсталиране на месингов филтър. Монтира се след спирателния клапан и преди термостатичния вентил. По време на работа в него се натрупват отломки и системата функционира правилно. За целите на поддръжката филтърът ще трябва да се почиства от време на време. Направете това след края на отоплителния сезон. Можете да го направите сами. За да направите това, изключете спирателния клапан, развийте капака на филтъра с регулируем ключ, издърпайте мрежата отвътре и я изплакнете, а също така почистете вътрешността на филтъра и след това завийте капака обратно.

Когато модернизирате отоплителната система, трябва да знаете характеристиките на функционирането на градските отоплителни мрежи. По принцип една котелна централа обслужва много къщи и когато настъпи студено време, трябва да увеличи налягането в главната тръба, така че пететажните сгради и високите сгради да получават същото количество топлина. Освен това след ремонтни или пускови работи в градски мрежи може да се образува воден чук. В случай, че клапаните са стари или с лошо качество, те просто се откъсват. За да се предотврати това, се изисква компетентно и отговорно да се подходи към избора на компоненти и тръби: те трябва да издържат на голямо натоварване, да са надеждни и да могат да работят нормално при екстремно повишаване на налягането.

 

Спадните налягания се справят най-добре със стомана, подсилени пластмасови тръби и биметални батерии. Когато избирате филтър, обърнете внимание от какъв материал е направен. Трябва да се избират месингови продукти, както и клапани - в този случай обърнете внимание на надежден вътрешен механизъм. Ако правилно инсталирате всички устройства, както и имате предвид тяхната съвместимост, тогава вашият апартамент ще бъде защитен от инциденти и наводнения  и винаги ще бъде удобен и топъл.

Надяваме се, че нашият материал ви е помогнал и никога повече няма да имате проблеми с отоплението!

Последни обяви