Родителите често сравняват избора на първата бебешка количка с покупката на кола. Има толкова много малки неща и нюанси, които трябва да се вземат предвид, че при всяко ново

пътуване до детски магазин възникват дори повече въпроси, отколкото отговори. Десетки марки, стотици модели, разнообразни конфигурации... Кое е важното и кое второстепенното? Днес ще ви кажем основните принципи при избора на бебешка количка.

Първото нещо, което трябва да разберете, преди да купите, е КАК? и къде? Ще го използвате най-често. Много хора правят своя избор, водени само от емоции, като забравят за техническия компонент и в крайна сметка срещат неочаквани трудности и неудобства. Така се раждат хейтъри на тази или онази марка или модел, които яростно твърдят, че количката е меко казано „така-така“ и изобщо „жалко да се харчат пари“... За да избегнем подобни досадни недоразумения, днес ще ви кажем на какво трябва да обърнете внимание преди всичко в количката, независимо от марката, страната на производство и нейната цена.

 

Основни компоненти на бебешката количка?

 

 1. Кош за новородено

 

Вероятно никой няма да се съмнява, че при различни метеорологични условия една количка трябва да има различни технически характеристики. Така например, ако раждането на дете пада през зимата и бебето ще пътува през първите 6 месеца при доста студени метеорологични условия, определено трябва да обърнете внимание на просторни кошове за новородени, така че дори и да поставите топъл плик или облечете детето в гащеризон, то няма да се чувства неудобно поради липса на място вътре. Препоръчително е да търсите кош с вътрешни размери поне 76 см дължина и 34 см ширина (дълбочината не е толкова важна). Освен това си струва да се обърне внимание на „защитата“ на самия кош от издухване, изтичане, ненужни вентилационни отвори, наличието на дъждобран (между другото, през зимата запазва много добре не толкова от сняг, колкото от пронизващ студен вятър) и др.

 

 

 1. Шаси

 

За шасито важат същите правила, както и за коша, но трябва да се обърне специално внимание на ъгъла на наклон, тъй като при някои модели той може да не достигне 170 - 180 градуса и няма да можете да поставите бебето напълно хоризонтално. И във всичко останало: големи козирки, водоотблъскващи свойства на текстила, калъфи за крака и др. през зимата са добре дошли.

Често има случаи, когато шасито с пешеходен блок е доста задоволително, но има някои недостатъци в коша за новороденото, например, той е твърде отворен и няма допълнителни слънчеви сенници или страни от вятъра. Помислете колко критични ще бъдат тези недостатъци и дали ще бъде възможно да ги предотвратите по някакъв начин, например чрез закупуване на дъждобран от вятъра и тъмна мрежа против комари от слънцето. Ако е възможно да се реши проблемът, струва си да се обмисли тази опция, тъй като използвате коша само за 6-8 месеца и седалката от шест месеца до 3-4 години.

 

 1. Колела

 

Що се отнася до сезонността, най-основният аспект при избора на шаси ще бъдат колелата. В допълнение към диаметъра на колелата, струва си да се обърне внимание и на техния ТИП, а именно:

 • надуваема (камера);
 • полиуретан или плътна гума;
 • комбинирани (обикновено задни надуваеми, предни полиуретанови);

Ако живеете на място, където пътищата са лошо изчистени (например предградие), независимо от вида на колелата, по-добре е да обърнете внимание на техните размери. Тогава ще бъдете по-застраховани от възможността да се натоварите в снега на половината път до дома.

 

 

Къде ще използвате количката?

 

Накратко, количките могат да бъдат разделени според тегловната категория в няколко категории:

 

 • до 5 кг;
 • от 6 до 8 кг;
 • от 9 до 12 кг;
 • от 13 до 16 кг;
 • от 17 до безкрайност;

 

 

Нека да разгледаме няколко ситуации:

 

 Живеете в пететажна сграда без асансьор - първо ще ви интересуват теглото и размерите. В този случай трябва да обърнете внимание на колички до 10 килограма и с възможност за сгъване заедно с шасито. Друго предимство на такива колички е по-просторната зона за сядане.

Имате асансьор, но редовно пътувате с кола с бебето си и взимате количка със себе си. В такава ситуация за вас ще бъде по-важна компактността (въпреки че всичко зависи от размерите на багажника) и съвместимостта му със столчето за кола, в което пътува детето. Тъй като днес столчето за кола от група 0+ е неразделен аксесоар, възможността за монтирането му върху шасито прави живота много по-лесен и спестява ценно място в колата.

 Ако живеете близо до парк, гора или извън града, ще ви трябват големи, проходими колела и добро, изразено поглъщане на удари, така че бебето да не се тресе толкова много на лош път. Амортисьорите могат да бъдат разположени на предните, задните колела и на рамката. Моля, обърнете внимание, че те не винаги могат да бъдат видими с невъоръжено око (например, те са скрити в дизайна на самото колело). Най-добрият начин да проверите за наличието им е да поставите количката на спирачката и като държите дръжката, я натиснете малко напред с тежестта си. Или във втория случай помолете консултанта да постави нещо тежко върху количката (това може да е столче за кола или в магазина може да има специален манекен, който симулира теглото и размерите на бебето). Необходимо е да се уверите, че при натоварване количката не губи своята маневреност и гладко возене.

Дори ако имате асансьор, трябва да запомните, че средно вратите се отварят на 60 см (в редки случаи 55 см). И ако нямате товарен асансьор, трябва да помислите за шаси с ширина на крайните точки до 60 см.

Обобщавайки всичко по-горе, ако не сте се сблъскали с нито един проблем от този контролен списък, тогава можете спокойно да затворите очите си за техническите характеристики и да изберете „каквото ви харесва“: елегантни рамки, дизайнерски цветове, стилни нови артикули... Но ако се съмнявате в една или друга точка, по-добре е да играете на сигурно и да проверите ширината на асансьора, размерите на багажника, лекотата на сгъване на количката и т.н.

 

Също така си струва да запомните, че когато избирате бебешка количка 2 в 1, през пролетно-летния период ще искате още повече мобилност, компактност и лекота. За това ще ви помогнат летните колички.

В онлайн  магазин Tedko.bg ще намерите голям избор от сертифицирани продукти за всеки вкус и цена. На уебсайта можете да прочетете характеристиките на бебешките колички и отзиви от други родители, за да научите за техния опит от използването им. Ако имате въпроси относно функции, гаранции или разлики в конфигурациите на моделите, моля, свържете се с нашите специалисти за съвет.

 

Последни обяви