Неприятната миризма на канализацията е проблем, с който се сблъскват много домове и сгради. Тя може да бъде досадна като влошава въздуха и засяга качеството на живот. Ето защо е важно е да разберем защо тази миризма се появява и как да се справим с нея.

Предлагаме ви полезни и практични решения, които може да приложите в бита си за премахване на неприятната миризма от канализацията и да създадете по-свежа и здравословна обстановка в дома си.

Защо от канализацията идва неприятна миризма

Зад неприятната миризма от канализацията се крият няколко възможни причини и фактори:

 1. Нарушена циркулация на въздуха - В канализационната система, която не се използва редовно, въздушната циркулация може да бъде нарушена, като в резултат на това кислородът намалява. Това създава идеална среда за размножаване на бактерии и други микроорганизми, които могат да допринесат за появата на неприятни миризми.
 2. Натрупване на отпадъци - Ако в каналите има натрупване на отпадъци, като косми или други трудно разградими материали, това може да доведе до блокиране и намаляване на въздушната циркулация, което да предизвика неприятна миризма.
 3. Проблеми с канализационната инсталация - Несъответстващи или дефектирани инсталации на канализационната система могат да допринесат за проблеми с миризмата. Ако тръбите не са правилно инсталирани или са счупени, това може да позволи на канализационни газове да се изплъзнат и да допринесат за появата на неприятна миризма.
 4. Проблеми със сифоните - Сифоните са част от канализационната система, която допринася за задържане на миризмите във водната преграда на сифона. Ако сифонът е счупен или не работи правилно, той няма да изпълнява функциите си газовете от канала да проникнат в помещението.
 5. Разлагане на органични материали - В канализационната система се натрупват органични материали като фекалии, хранителни остатъци и други отпадъци. Тези материали се разлагат под влияние на бактерии и други микроорганизми, което предизвиква отделянето на газове с неприятен мирис.
 6. Затапени тръби и затворени системи - Ако тръбите в канализационната система са блокирани или недостатъчно проветрявани, въздушната циркулация е нарушена. Това създава условия за задържане на газове като водород сулфид, които се характеризират с неприятен мирис на гниене.
 7. Естествени фактори - Природни явления като наводнения или повишаване нивото на подпочвените води могат да доведат до проникване на вода в канализационната система и нейното претоварване. Задръстването или преливане на отпадъци в системата може от своя страна да доведе до разлагане и поява на неприятна миризма.

 

Как да отстраним неприятната миризма след блокирана канализация

Отстраняването на неприятната миризма след блокирана канализация може да бъде трудно, но не е невъзможно. Ето няколко стъпки, които бихте могли да предприемете, за да се отървете от миризмата:

 • Препарати за почистване

 Използвайте специални почистващи препарати за канализация, които ще помогнат да се отървете от миризмата. Най-добре е да изберете продукти, които са специално формулирани за отстраняване на миризми.

 • Сода бикарбонат

Содата е ефективно средство при отстраняване на миризми. Поставете 1/2 чаша сода бикарбонат в сифона, след което излейте 1/2 чаша оцет. След като пяната изчезне, излейте топла вода.

 • Оцет

Оцетът е силен дезодорант и може да бъде използван за отстраняване на миризми. Излейте 1/2 чаша оцет в дренажа и оставете да действа за 30 минути. След това изплакнете с топла вода.

 • Етерични масла

Можете да добавите няколко капки етерично масло в сифона, за да освежите миризмата. Най-добре е да използвате масла като лимон, мента или чаено дърво.

 • Почистете сифоните

Ако миризмата идва от сифона, трябва да го почистите. Извадете сифона и го почистете от косми, миещи средства и други замърсявания. След това го поставете обратно и изплакнете с топла вода.

Ако горните стъпки не успеят да отстранят миризмата, може да е необходимо да се свържете с професионалисти, за да се уверите, че няма проблеми с канализационната система.

Последни обяви