Пазарът на ремонтни услуги е огромен: в допълнение към стотици малки компании, хиляди частни майстори работят само в София - предимно посетители и нелегални имигранти. Предлагат атрактивни цени и са готови да извършат ремонт 3-4 пъти по-евтино от всяка, дори дъмпингова фирма. Въпросът е струва ли си да се свържете с частен майстор и

в какви случаи наистина е разумно да спестявате?

Накратко, можете да поверите ремонта на майстор. Но само ако вие сами сте добре запознати с тази област, знаете строителните стандарти, запознати сте със средните цени на материалите и по принцип можете да свършите цялата работа сами. И все пак – имате достатъчно време да контролирате хода на ремонта лично.

Ако поне едно от тези условия не важи за вас, не губете време - отидете до компанията.

Защо? Нека обясним.

Ремонт със фирма и при майстор: разлики

Цена

Частният майстор безусловно ще спечели от цената на услугите на всяка компания. Това е нормално: майсторът, работещ без началници, взема всички пари за себе си и може да намали цената до минимума. Освен това винаги има посетители и нелегални имигранти - тези, които са готови да работят почти безплатно.

Въпросът е колко спестявате. Първо, ако сумата не е била първоначално посочена в договора и прогнозата, бюджетът може да се промени до края или средата на ремонта. Второ, можете лесно да бъдете измамени - по едни и същи материали. Рискувате да купите двойно повече цимент - и да не го разберете.

В компанията цените са по-високи, но крайният бюджет се променя в краен случай.

Качеството на работа и броят на промените

Не може да се каже, че компанията ще осигури най-доброто качество по подразбиране, а частният майстор само ще развали материалите. Също така се случва, че само един майстор работи от компанията, чиито умения далеч не са идеални. Сред частните търговци също има "златни ръце". Но като правило частните екипи се състоят от едва обучени занаятчии, които не са обвързани с никакви задължения и могат да направят много грешки: да монтират тръби криво, да оставят маяци в мазилка, да използват неподходящо лепило под плочките. Някои дефекти можете да видите веднага, други - след няколко месеца.

Защо се случва това? Частният собственик не носи отговорност и няма да дойде при вас да ремонтира след шест месеца, когато падне и последната плочка. А самите майстори, колкото и талантливи и отговорни да са, не знаят всички тънкости. Ще трябва да разберете тънкостите сами.

Въпросът за обема и доставката на материали

В добри компании:

  • цената и обемът на материалите са включени в оценката;
  • купуват материали сами или позволяват на клиента да го направи сам - един или два пъти наведнъж;
  • прехвърляне на останалите материали на клиента.

Частникът взема останалото. Понякога дори правят пари от това: поръчват два пъти повече от необходимото, след което продават материалите на други клиенти. Ако сами се занимавате с покупката и доставката, ще трябва постоянно да пътувате до магазина. Ако поверите този въпрос на частен търговец, рискувате да похарчите много повече.

Технологии, отговорност и гаранции

Представете си, че сте намерили частен екип, който е направил перфектния ремонт на вашия апартамент. Не можете да се наситите на гладки стени и нови радиатори. След два или три месеца започвате да забелязвате проблеми: върху тапетите се появяват червени петна, а самата хартия започва да изостава, в ламината се появяват пукнатини, тръбите бръмчат по-силно и крановете изтичат все повече и повече. Консултирате се със специалисти - и разбирате, че частните търговци не познават добре технологията, не са запознати с новите материали и нарушават строителните стандарти от време на време. Да се ​​свържеш със същия екип и да искаш да направиш безплатно ремонта е глупаво решение. Без договор, без ясно определен гаранционен срок няма на какво да разчитате.

Работите с фирмата по договор, който ще включва гаранционен срок. Това означава, че ще можете да декларирате дефект дори след шест месеца.

Запомнете: добрият ремонт продължава 5-15 години дори и с евтини материали.

Вашите нерви и време

Можете също така да загубите време и да си изнервите фирмата, но в този случай договорът и законът са на ваша страна. Можете спокойно да се обърнете към съда - компанията ще бъде глобена за реални нарушения, а вие ще получите обезщетение. Освен това компаниите са внимателни към репутацията си, така че най-вероятно делото няма да стигне до съда и те ще се опитат да спрат всяка конфликтна ситуация.

Изобщо няма да ви трябва време за контрол на служителите: самата компания контролира служителите си, ще трябва само да посещавате периодично.

Частният сектор е много по-труден. По принцип е безсмислено да се обръщате към съда: да, на теория можете да спечелите, но дори и в този случай ще бъде трудно да получите обезщетение. Ако възникне конфликтна ситуация, частният търговец ще предпочете да се оттегли (без да дава аванс или да взема материали) - той всъщност не се интересува от репутацията: не е толкова трудно да се намерят клиенти в голям град.

С течение на времето нещата стават още по-лоши: най-вероятно ще бъдете „дърпани“ редовно и вие самите едва ли ще предадете ключовете от апартамента на непознати и ще изчезнете за няколко месеца.

Срокът на самия ремонт може да се забави и в двата случая. Но в договора с компанията можете да посочите сроковете и условията за тяхното удължаване. Частните търговци могат да теглят колкото искат. Въпреки това, като правило, те се опитват да направят всичко бързо и с много дефекти.

Ако не сте ремонтник, който е готов да отдели време за намиране на добри специалисти и всички организационни въпроси, свържете се с компанията - ще бъде по-лесно и ремонтът ще бъде с високо качество.

 

Последни обяви